AMINOACIDS LIKE FLUORESCENT MARKERS FOR BIOMATERIALS - Sedlionoka, Elīna; Kirilova, Jeļena (HUMAN. ENVIRONMENT. TECHNOLOGY. Proceedings of the Students International Scientific and Practical Conference, 2020)
Mūsdienās fluorescentas metodes ir plaši izmantotas vairākās zinātnes un medicīnas nozarēs: luminiscējošie materiāli ir nozīmīgi imunoķīmijā, in situ hibridizācijas fluorescencē, šūnu pētījumos, citoķīmijā, medicīniskos izmeklējumos un citur. Fluorescentā iekrāsošana ir process, kura gaitā notiek fluorofora kovalentā pievienošana pētāmai molekulai. Tagad ir izpētītas vairākās luminiscentas iezīmes olbaltumvielu, lipīdu un nukleīnskābju vizualizēšanai. Proteīnu vizualizācijai bioķīmiķi un biologi plaši izmanto luminiscentu iezīmi FITC, kura līdzīgi projektā pielietotam marķierim satur izotiocianāta grupējumu, kas spēj reaģēt ar aminogrupām un tādā veidā iezīmēt biomateriālu, kurā ir aminogrupas (amiboskābes, olbaltumvielas u.c.).