POLICY AND PRACTICE DEALING WITH DOMESTIC VIOLENCE CASES IN LITHUANIA - Michailovič, Ilona; Giedrytė-Mačiulienė, Renata (Administrative and Criminal Justice, 2016)
Vardarbības ģimenē ierobežošana ir visu Eiropas valstu kriminālās justīcijas prioritāte. Pasākumi vardarbības ģimenē ierobežošanai pēdējos gados ir aktuāli arī Lietuvā. Šīs sociālās problēmas risināšanai ir pieņemts īpašs likums par aizsardzību no šādas vardarbības, kā arī izdarīti vairāki grozījumi krimināllikumā. Pētījuma, kura rezultāti atspoguļoti rakstā, mērķis bija analizēt tiesisko regulējumu, kā arī analizēt un novērtēt aktuālo praksi lietās par vardarbību ģimenē. Prakses analīzei izmantotas oficiālās statistikas ziņas, kā arī tiesībsargājošo iestāžu darbinieku intervijas. Kriminoloģiskas aptaujas ietvaros tika noskaidrots policijas darbinieku, prokuroru un tiesnešu viedoklis, kopumā aptaujājot 15 darbiniekus, kuri pieņem lēmumus lietās par vardarbību ģimenē. Katram intervējamajam tika uzdoti sekojoši jautājumi: tiesiskā regulējuma vērtējums, viedoklis par vardarbības ģimenē upura tiesību īstenošanas iespējām, priekšlikumi attiecībā uz vardarbības ģimenē prevenciju. Vardarbības ģimenē ierobežošanai būtu jābūt valsts atbildībai. Katrā konkrētajā gadījumā būtu jāveic nepieciešamais vardarbībā vainīgās personas izolēšanai no cietušā. Taču vardarbību nevar ierobežot tikai ar krimināltiesiskiem līdzekļiem. No rakstā atspoguļotajiem aptaujas rezultātiem izriet, ka tikai kompleksi veikti juridiska, sociāla un psiholoģiska rakstura pasākumi var radīt nepieciešamos apstākļus tāda konflikta risināšanai, kura pamatā ir vardarbība ģimenē.