LEGAL ASPECTS OF THE REGIME OF CIVIL LIABILITY FOR NUCLEAR DAMAGE IN BULGARIA - Borisova, Olga (Administrative and Criminal Justice, 2016)
Raksts veltīts kodolenerģijas izmantošanas tiesiskā režīma un civiltiesiskās atbildības jautājumiem kodolpostījumu gadījumā. Vēsturiski analizēti civiltiesiskās atbildības par kodolkaitējumu starptautiskie noteikumi, kā arī izskatītas Vīnes konvencijas par civilatbildību kodolkaitējuma gadījumā un Parīzes konvencijas par trešās puses atbildību saistībā ar kodolenerģiju, piemērošanas iespējas nacionālajā līmenī. Analizēts kādi atbildības veidi un atbildības režīms būtu efektīvi iedzīvotāju aizsardzībai pret kodolkaitējumu Secināts, ka efektīva varētu būt kodolmateriālu pārvadāšanas apdrošināšana, kas jāveic specializētiem transportēšanas uzņēmumiem, jo šādā veidā apdrošinātājs uzņemas atbildību par iespējamo kaitējumu. Uzsvērta valsts atbildība par kodolkaitējumu, jo Saskaņā ar Bulgārijas tiesisko regulējumu, valdība nosaka personu, kura atbilstoši Vīnes konvencijai ir kodoliekārtas operators, kā arī valdība nosaka finanšu garantijas veidu un noteikumus. Piedāvāts pilnveidot atbildību gadījumos, ja vienā vietā atrodas vairāku operatoru iekārtas.