PRIORITY OF CONSTITUTION AND POSITION OF INTERNATIONAL TREATIES IN LEGAL SOURCES SYSTEM - Jilkine, Vladimir (Administrative and Criminal Justice, 2016)
Daudzās valstīs ir noteikts, ka Konstitūcija ir nozīmīgākais tiesību akts un starptautiskās saistības nevar ietekmēt Konstitūcijas demokrātisko pamatu. Cilvēktiesību garantēšana ir demokrātiskas valsts pamatprincips, kā arī tiesiskas valsts elements. Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas preambulā noteikts, ka šīs pamatbrīvības vislabāk var nodrošināt ar efektīvas politiskas demokrātijas palīdzību. Analizējot Satversmes tiesas un Somijas Augstākās tiesas spriedumus, secināts, ka Konstitūcijai ir prioritāra nozīme, ja Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas normu interpretācijas gaitā radušās konstitucionāli - tiesiskas kolīzijas