PROSPECTS OF DEVELOPMENT THE JUDICIARY AND PHASED EXPANSION OF THE SCOPE OF JUDICIAL CONTROL IN PRE-TRIAL PROCEEDINGS - Myrzakhanova, Marzhan; Myrzakhanov, Yerlan; Dananova, Alija (Administrative and Criminal Justice, 2015)
Saskaņā ar Kazahstānas Republikas Konstitūcijas 1. pantu Kazahstāna ir demokrātiska, tiesiska, laicīga un sociāla valsts, kuras galvenās vērtības ir cilvēks, viņa dzīvība, tiesības un brīvības. Rakstā aplūkoti tiesas kontroles pār pirmstiesas procesu diskutablie jautājumi, ievērojot tiesu varas sistēmu, tiesu varas īstenošanas formas un funkcijas. Pamatojoties uz viedokļu analīzi, izdarīti secinājumi saistībā ar tiesas kontroles, kā tiesu varas īstenošanas formas nozīmi tiesiskuma garantēšanā. Kazahstānas 2009. gada 24. augustā apstiprinātajā Tiesību politikas koncepcijā 2010. – 2020. gadam norādīts, ka tiesu sistēmas attīstības perspektīvas ir saistītas ar tiesas kontroles pār pirmstiesas izmeklēšanu pakāpenisku paplašināšanu. Bet pirms tiesas pilnvaru paplašināšanas reformu uzsākšanas, svarīgi noskaidrot tiesas kontroles nozīmi pirmstiesas procesā un tiesu varas sistēmā.